Leergang Iliass El Hadioui: Grip op de super-diverse ‘mini-samenleving’

skate, board, basketball

Over de transformatie van het ‘podium’, de ‘coulissen’ en de ‘kleedkamer’ van een stedelijke schoolcultuur

In deze leergang gaan onderwijssocioloog Iliass El Hadioui en een trainer binnen het programma De Transformatieve School in op de effecten van een (super-)diverse buitenschoolse leefwereld op de schoolcultuur in een stedelijke omgeving. Dit wordt besproken binnen de context van de verscherpte kansenongelijkheid in het stedelijk onderwijs tijdens de corona crisis en daarvoor. In het bijzonder gaan zij in op het switchgedrag van leerlingen tussen de binnenschoolse en buitenschoolse leefwerelden. Zij laten vervolgens zien hoe jongeren, ondanks deze mis-match tussen de leefwerelden, veerkrachtigheid kunnen ontwikkelen en komen tot het geloof in eigen kunnen – self efficacy – om de schoolladder te ervaren als hun ladder en deze te beklimmen. Om dat laatste te realiseren is een gesprek over de wijze waarop leraren grip kunnen krijgen op de mini-samenleving van de klas noodzakelijk.

Doelgroep
Leraren in het vo

Trainer(s)
Iliass El Hadioui
De Transformatieve School

Iliass El Hadioui
Iliass El Hadioui

Stads- en onderwijssocioloog Iliass El Hadioui is als wetenschappelijk docent verbonden aan de Department of Psychology, Education and Child Studies van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Verder is hij programmaleider binnen het cultuurveranderings- en professionaliseringsprogramma De Transformatieve School. Hij is als onderzoeksleider van het programma Transformaties in het Grootstedelijk Onderwijs verbonden aan de afdeling Sociologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ten slotte is hij lid van de Onderwijsraad.

Data
De leergang bestaat uit vier webinars op:
donderdag 14 januari 2021
donderdag 28 januari 2021
donderdag 11 februari 2021
donderdag 4 maart 2021

Tijd
Steeds van 14.30 – 16.30 uur.

Kosten
De kosten voor deze cursus blijven door subsidie van de gemeente Den Haag beperkt tot € 250,- per deelnemer. Deze kosten worden gefactureerd aan de school.