fbpx

Doceren in debatteren

Discussie leerlingen

Waarom doceren in debatteren?
Meer en meer wordt debatteren als vaardigheid gezien als belangrijk onderdeel van burgerschapsontwikkeling. Het moedigt leerlingen aan actief na te denken over maatschappelijke vraagstukken. Debatvaardigheden geven kinderen en jongeren meer zelfvertrouwen, leer ze kritisch denken, respect hebben voor standpunten van anderen en het vermogen om overtuigend je mening te kunnen verwoorden. Debatteren helpt leerlingen ook overtuigender te spreken en zorgvuldiger te leren luisteren.

Opbouw training
In deze training van 3 dagdelen komen de verschillende onderdelen van het debatteren stap voor stap aan bod: argumentatie, presentatie, verschillende debatvormen en beoordelen en feedback geven. Je gaat er praktisch mee aan de slag, zodat je de instructie van de werkvormen kunt oefenen.

De lessen sluiten aan op de taalvaardigheid van leerlingen door praktijkoefeningen met spreekvaardigheid, discussie en debat. Je oefent met:
– mondelinge uitdrukkingsvaardigheden, presentatievaardigheden en spreek- en gespreksvaardigheden;
– luistervaardigheden (luisteren, analyseren en reageren)
– schriftelijke taalvaardigheden (aantekeningen maken)
– argumentatieve vaardigheden (waardoor de debatlessen zich ook uitstekend lenen voor lessen maatschappijleer, geschiedenis of aardrijkskunde)

Aan het eind van deze training:
Ben je niet alleen in staat op professionele wijze debatlessen te verzorgen in je klas, maar kun je ook je collega’s hierin meenemen. Je hebt handvatten om een debat te leiden, effectief feedback te geven en een debat te beoordelen. Je ontvangt een certificaat van deelname, een katheder, een debatbel en een uitgewerkt lesplan debatteren waarmee je direct in de klas aan de slag kunt.

Doelgroep
Docenten vo

Trainer(s)
Ervaren trainer van
Stichting Nederlands Debat Instituut

Data
woensdag 17 maart 2021
woensdag 24 maart 2021
woensdag 31 maart 2021

Tijd
Steeds van 13.30 – 17.30 uur.

Locatie
Volgt. Indien het door de dan geldende coronamaatregelen niet mogelijk is op locatie bijeen te komen, zullen de trainingen online worden verzorgd.

Kosten
De investering voor deze cursus blijft door subsidie van de gemeente Den Haag beperkt tot € 250,- per deelnemer. Deze kosten worden gefactureerd aan de school.

Aanmelden
Ben je erbij? Van harte welkom! Klein verzoek: meld je alleen aan als je alle bijeenkomsten bij kunt wonen.